Palak Paneer Recipe - Palak Paneer Recipe In Hindi

Palak Paneer Recipe 

Palak paneer is a popular vegetarian dish in Indian cuisine. It is made with spinach (palak) and paneer, which is a type of fresh cheese. This dish is not only delicious but also nutritious as it provides important vitamins and minerals.

The first step in making palak paneer is to prepare the spinach. The spinach leaves should be washed thoroughly and then blanched in boiling water for about 2-3 minutes until they are wilted. After that, drain the excess water from them and transfer them into a bowl of cold water to stop the cooking process.

Next, you need to blend or puree the cooked spinach until it becomes smooth. Set it aside while you make the sauce for palak paneer.

For preparing the sauce, heat some oil or ghee in a pan over medium heat. Add chopped onions and cook them until they turn translucent. Add ginger-garlic paste followed by chopped tomatoes into the pan and sauté everything together until tomatoes become soft.

Now add salt, turmeric powder, coriander powder, cumin powder red chili powder according to your taste preferences along with some garam masala (a blend of aromatic spices). Mix well all ingredients together before adding blended puree of spinach prepared previously.

Allow everything to simmer on low flame for 5-7 minutes so that flavors can get infused properly. Finally add cubed pieces of paneer into gravy just before serving as softening may ruin its texture.

Once done garnish palak paneer with fresh cream or butter & serve hot with steamed rice or naan bread!

Palak Paneer not only tastes great but also has numerous health benefits associated with it like strengthning bones thanks due high level calcium found abundantly within Paneer cubes used here!

Palak Paneer Recipe In Hindi 

यदि आप एक स्वादिष्ट तट की तलाश में हैं, तो यहां हम आपके लिए सरलतम प्रक्रिया के साथ पूरी जानकारी प्रदान करेंगे।

सामग्री:

- 200 ग्राम मठरी

- 2 कप (पस्ली‍) हरा पलंग

- 1/2 कप मुंह के स्‍वाद (तम्‍बा)

- 1/2 छोटा चम्मच। हलदी

- 1 चम्मच। धनिया

- 1/4 छोटा चम्मच। हां¬¬¬¬थी – मुंह में ¬तेज, यानी काली मिर्च पाउडर

- नमक स्वाद अनुसार।

तैयारी:

1. स्टोव पर एक पान गरम करके उसमें पनीर को गोल्डन ब्राउन होने तक फ्राई करें और फिर निकल लें।

2. अब पलक को धोकर साफ कर लें और छोटे-छोटे टुकड़ों में काट लें।

3. एक कढ़ाई में तेल गरम करें और उसमें हल्दी डालें।

4. हल्दी के बाद कटी हुई पालक डालें और अच्छे से मिलायें, साथ ही थोड़ा पानी दाल दें ताकि पालक गल जाए।

5. पलक अच्छी तरह से चिपकने के बाद, लिप्स, मुंह का स्वाद (तम्बा), नमक और धनिया पाउडर डाल कर मिलायें।

6. अब इसमें फ्राइड पनीर को भी डालें और अच्छे से मिक्स करें।

7. पलक पनीर तैयार है! इसे नान या चपाती के साथ सर्व करें।

यह है, आपकी स्वादिष्‍ट पलक नास्‍ती तैयार है!

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